Pressefrihet i Tyrkia: Sensur og trusler
Tyske journalister advarses

Tyrkia har lenge hatt et utfordrende miljø for pressefrihet, og på årets internasjonale liste over pressefrihetsindeksen fra Reportere uten grenser, havner landet helt nede på 165 ut av 180 land. Det vil si at de har rykket ned 16 plasser fra i fjor, på en allerede ganske lav 149 plass.
Pressefrihetsindeksen evalueres gjennom disse kriteriene: politisk kontekst, juridisk rammeverk, økonomisk kontekst, sosiokulturell kontekst og, sikkerhet i landet.
Utfordrende yrke
Ifølge Nettavisen, står pressefriheten i Tyrkia overfor en urovekkende utfordring. Dette skriver de i artikkelen«Det er usedvanlig mørkt i Tyrkia». Journalister og medier i landet blir utsatt for sensur, trusler og til og med fengslinger som gjør det svært vanskelig for dem å utøve sitt yrke.
- Det er usedvanlig mørkt i Tyrkia. Per i dag er det ingen store frie mediehus igjen i landet. De frie stemmene i de etablerte mediehusene er blitt kneblet. Dette er en NATO-alliert som skal forsvare demokratiet, menneskerettigheter og ytringsfriheten. Det er et «ørlite» paradoks, vil noen kanskje si, sier generalsekretær i Norsk redaktørforening, Arne Jensen, til Nettavisen.
Jensen legger også til at det har vært et mønster hvor myndighetene har gradvis endret lovgivningen, sånn at man har fått lavere terskel for å kunne straffedømme folk for ytringer og kritikk.

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk redaktørforening. Foto: Norsk Redaktørforening
Generalsekretær Arne Jensen i Norsk redaktørforening. Foto: Norsk Redaktørforening
-Dette gjelder ikke bare journalister. Jeg vet ikke om hvor mange tusen som er tiltalt for eksempel for å ha fornærmet presidenten, sier Jensen.
-Det er ikke lenger sånn at man stormer redaksjoner og skyter journalister. Men man går inn på eiersiden og bruker sine pengesterke venner og allierte til å kjøpe opp medier, og sparker deretter journalister og redaktører og ansetter nye. Dette kombineres med fengsling av journalister.
Advarer journalister
Tyske journalister advares, ifølge en artikkel i Journalisten tidligere i høst. Advarsler er blitt sendt ut til tyske journalister som vurderer reiser til Tyrkia. Dette kommer som følge av den begrensede pressefriheten i landet og risikoen som journalister står overfor når de dekker kontroversielle emner.
Situasjonen i Tyrkia har blitt en internasjonal bekymring, og utenlandske journalister bes revurdere reise til landet. Advarselen kommer i etterkant av arrestasjon av den tyske politikeren Gökay Akbulut for meldinger hun postet i sosiale medier i 2019.
-Tyrkia er ikke et trygt land for journalister å reise til verken i jobb eller på privaten, advarer Den tyske journalistforeningen (DJV) i en kommentar til Journalisten.
Advarselen rettes mot alle som i journalistiske artikler eller i sosiale medier har skrevet noe kritisk om Tyrkia, presidenten eler det sittende regimet, står det.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan Foto: Emrah Gurel (AP) (Hentet fra Nettavisen)
Trussel mot ytringsfriheten
Den triste realiteten for journalister i Tyrkia blir ytterligere illustrert i en rapport fra NRK. Artikkelen tar for seg de vanskelige forholdene journalister står overfor i Tyrkia, inkludert faren for fengsling og tap av personlig frihet som en konsekvens av deres kritiske rapportering. Situasjonen er ikke bare en trussel mot ytringsfriheten, men også mot dem som forsøker å gi en uavhengig dekning av aktuelle hendelser.
Til tross for risikoen er det fremdeles dem som forsøker å drive undersøkende og kritisk journalistikk i Tyrkia, står det i artikkelen fra NRK.
De risikerer da arrestasjon, fengsel, nettsteder som blir stengt og at mediene de jobber for blir bøtelagt.
Journalister utenfor presidentpalasset. foto: Ali Unal / AP / NTB (Hentet fra Journalisten)
Tyrkia er blant landene som har fengslet flest journalister det siste året, ifølge Reportere uten grenser, som rangerte landet på 165 plass av 180 når det kommer til pressefrihet.
Bare litt over 10 prosent av mediene i Tyrkia er fortsatt uavhengige.
Relevante artikler